Yemeklerimiz

yemeklerimiz

Bayatlıların Besinleri

Yemekler

Tutmaç, yuvalak (köfte), çorba (tarhana, un. yoğurt, karın «işkembe» çorbaları), bulgur pilavı (etli, mercimekli,patatesli, haşhaşlı, mantarlı pilavlar), erişte (ev makarnası), mantı, arabaşı, böğrülce (fasulye), saç kebabı, toprak kebabı, kavurma,yağda yumurta, etli mürdümek (bezelye), çeşitli turşular, elli patates, göce, borana (kır sebzesi yemekleri : kızılbacak, sirken, yağ-
lıca «kır semizotu», ebegümeci).

Tatlı ve Sütlüler

Alacaş (aşure), höşmerim, kaymak, bulama, süt, yoğurt, pekmezli yoğurt, pekmez, un helvası, çiy peynir, tulum peyniri, çökelek, sütlaç, muhallebi, pevlize, ayran, iiziim erik – kaysı – elma – armut hoşafları.

Ekmek ve Çörek Türleri

Şepil (yufka), bezdirme (pide),bazlama (kalın pide), somun, hodala (iri somun), hamırsız (mayasız ekmek), gömbe (kızgın külde pişirilmiş ekmek), ebici (çocuk dilinde ekmek), güççük (çocuğa göre yapılmış ekmek), katmer-(gözleme), börek, çörek, haşkaşlı ekmek, lokul, bükme, külçe, tapıl (arpa ekmeği).

Yenen Kır Otları

Acı güneği, karlankavuk, yemlik, kazayağı, kır teresi, ekşimen (küçük kuzu kulağı), kuzu kulağı, keçi kaymağı, purç (ökse otu), kediyen kökü, bürçelek kökü, akçiğdem kökü, sançiğdem kökü, deve tabanı, afyon filizi, kır sarımsağı.

Kuruyemişler

Kaglar «gaglar» (tüm meyve kurulan).kavurga (buğday kavurması), gölle (buğday haşlaması), leblebi,iğde, kavut (şekerli kavurga unu)

Bitkilerden elde edilen sakızlar

Çam sakızı, çıtlık sakızı, bozkoyun sakızı.

Yer ve Bitki Adları

Yer Adları

Aktepe, Kara-Güne, Tekesir, Manasır, Akkaya, Topraklık, Kuyubaşı, Batar-Çıkar, Karacaovası (Karaycovası),Elicek, Beldibi, Karain, Kızılin, Geçeği, Kavak, Demirli, Kazankaya, Kapaklı, Sarnıç, Taşliyurt, Yeniköy, Eskiyurt, Akçatepe, Hanardı, Balıkkaya, Kümbet, Çamurluk, Çayırcık, Yukarıköy, Karatepe, Küklüyol (Kral Yolu), Yongalı Gediği, Sambacı (Çambaşı), Topşanı, Yalmzçam, Kirüstü, Alanlarla, Değirmenderesi, Sekkaşı, Dedekıranı, Darıyeri, Malkazığı, Çal, Çalca, Beydağı, Eyerli, Asarkale, Derindere, Ağındağı, Çüğürlü, Çıllıküzü, Çıtlıdere, Eysenlik, Osmanpınarı, Çatalçeşme, Kalaylıtas, Göğboyu, Çanacık, İnpazarcık, Çııllacık, Satçı-alanı, Çukurpara, Ulakmezarı, Karaçamur, Ahalar, Gerizderesi, Topardıç, Değirmenözü, At-izi, Köroğlu, Tuzla, Taşlıkderesi, Çubukiçi, Gölcük, Belencik, Belen.

Bitki Adları

Yavşan, keçi kaymağı, sirken, kızılbacak,yağlıca, ekşimen, acımık, yavruağzı, kediyen, karlankavuk, acıgüneği, çıtlık, geven, cl’ek, çömlekotu, ayıgülü, kangal, çakırdikeni,kenger, pıtrak, yelkovan dikeni, sığırkuyruğu, ayrık-otu, kazayağı, tere, bozkoyun, bürçelek, devetabanı, şapla, eğecen (eğrilcen), yemlik, akçiğdem, sarıçiğdem, üksüzoğlan (güzçiğdemi), tuzak (içi tozlaşan yararsız mantar), göbelen (toprak içi mantarı), çayır mantarı, üzerlik, çörtük, yaban sarımsağı.